Psykisktsjuka

Sitter och kollar på INSIDER på TV3, ett av dagens samtalsämne är psykisktsjuka som går på frifot. Tycker att det är ett ämne som är ganska så intressant, hur man ska se på det och hur man ska förbättra psykvården! Därför detta inlägg!

Psykisktsjuka som går på frifot, det är helt ofattbart att människor som är så pass psykisktsjuka att dem skulle kunna döda vem som helst, när som helts och var som helst, faktiskt går fria på gatan. Det är inte personens fel, han/hon kan inte veta hur pass psykisktsjuk han/hon är. De vet att dem mår dåligt, men dem kan ändå inte veta att dem skulle kunna döda någon när som helst. Du vet aldrig vad det är för en person som du möter, du möter ständigt personer varje dag som du inte känner. Du står där och väntar på bussen, du är inte ensam. Där står en annan person, du vet inte vad det är för en person, du vet inte om personen är psykisktsjuk eller inte!?

Det är inget man ser, man måste gå igenom olika undersökningar, tester med mera innan man kan få svar på om en person är psykisktsjuk. Tänk att varje dag leva med tvångstankar, tankar som får dig att t.ex. tro att alla människor du möter hatar dig och vill skada dig. Du vänder alla emot dig, du ser alla som ett hot och du tar avstånd eller hoppar på dem. Man kan nog aldrig sätta sig in i hur det är att vara psykisktsjuk och leva med tvångstankar om man själv inte är det eller lider av det. Psykvården bör ses över, göras om på något sätt.

Det ska inte vara meningen att man inte ska kunna känna sig säker när man går ut på stan och möter helt främmande personer. Men det är dessutom viktigt att tänka på det att alla som är psykisktsjuka inte gör det som dem gör med vilje, det har med deras inre att göra, då menar jag inte att det är okej att mörda någon bara för att man är psykisktsjuk.

Hur är det att vara en nära anhörig till någon som är psykisktsjuk!? Hur kan man upptäcka att någon i ens närhet är psykisktsjuk, går det att se!? Det kan inte vara lätt, att inse att någon som står en så nära som t.ex. ens bästa kompis skulle vara psykisktsjuk, att liksom själv inse och förstå vad som håller på att hända med personen och vad som kan hända med människor runt omkring. Att våga söka hjälp till personen, det är något som fler borde våga. Du kan rädda livet på någon annan oskyldig person och inte alldra minst den som står dig nära!  

Psykvården måste ändras, förbättras, så att fler liv kan räddas! Vi måste lära oss att läsa av alla dessa täcken som visar täcken på psykiska sjukdomar, eller någon psykisk störning!


Kommentera inlägget





Kom ihåg mig?









Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo